Slotsophold

Forær (dig selv) et slotsophold

”I middelalderen, efter en lanseturnering og fest, blev en jomfru svanger. For at undgå skandale blev hun levende indemuret. Hendes trin og småsnakken høres i vestfløjens korridor.”
Nysgerrig, pirret eller måske bange? Hvis du vil opleve fortiden, og nutiden, helt tæt på, så er et slotsophold sagen. Ovenstående sagn er fra Kokkedal slot i Nordsjælland, hvor sagnene som på mange af Danmarks mange slotte, der tilbyder slotsophold, kommer til live. Særligt om natten men også om dagen, hvor du kan nyde den til tider bogstavelige majestætiske indretning. Hvad enten du er til afslapning, golfferie, vinsmagning, gastronomi(kursus) eller bare et hygsommeligt ophold ved en af højtiderne, er et slotsophold det hele værd.
Udvalget er stort, og du går sjældent galt i byen med valget af et dansk (eller skandinavisk) slotsophold. Var det noget med at ankomme i helikopter eller hestevogn? Eller blive hentet til hest eller en veteranbil. Vælger du et dansk slotsophold, er du sikker på, at værterne så at sige taler dit sprog. Og de taler til dit hjerte – og din mave. Med lokalhistorie, udflugter, stearinlys middage i den adelige fløj og meget mere.


Et slotsophold i Danmark er en totaloplevelse af historie og afslapning med familien eller partneren. Slotsopholdet kan kombineres med et særligt tema, som bringer dig/jer ind i en anden og sandsynligvis svunden verden. Som eksempelvis på Dragsholm Slot i Vestsjælland, hvor køkkenet tager udgangspunkt i området fordelagtige samarbejde med lokale landmænd fra Lammefjorden og lokal vildt.

Det autentiske i højsædet

Værten på slottet, slotsherren om du vil, har ofte mange års erfaring med at opvarte sine gæster og vil derfor på alle måde give dig en unik oplevelse. Visse særligt danske slotte gør en dyd ud af ikke at ødelægge slottets autentiske atmosfære – og installationer – så hvis du er til wifi og jacuzzi så undersøg det først. Ofte er slotsophold en god mulighed for ”at trække stikket ud” en forlænget weekend eller mere, hvor du i godt selskab gearer helt ned og samtidig får en anden slags oplevelse.
For et slotsophold er på alle måder en på opleveren, hvor du får lov til at læne dig tilbage i lædersofaen foran kaminen og kigge din(e) elskede dybt i øjnene. At der så måske ringer en lille klokke, bogstaveligt, fordi herskabsmiddagen er serveret, er bare ren luksus. Skulle det være noget med hjortesteg med basilikum og ovnstegte kartofler med et glas rødvin til. Gerne serveret i de tilstødende gemakker med budne og ubudne gæster til bords. Som århundreders ejere og gæster, der måske går igen.
Flere slotte, hjemme som ude, tilbyder jagtophold og flere endda jagtkurser. Du kan blive vist rundt fra loftkammeret til krybekælderen, hvor du uden tvivl vil blive klædt på med information og historie. Hvert slot har sin helt egen historie, der ofte er forbundet med lokalområdet men også med landets udvikling.

Kort sagt er nøgleordet ved et slotsophold at leve langsomt. Tålmodighed er en dyd, så snart du træder igennem slotsporten.

Slotsophold, sagn og sagaer

En stor del af et slotsophold er også at dykke ned i lokalhistorien og høre om deciderede folkeeventyr fra området. Som vi indledningsvis skrev, gemmer der sig mange historier bad slotsmurene. Eksempelvis som ovenstående fra nordsjællandske Kokkedal Slot, hvor den indemurede skønjomfru efter sigende går igen, fordi hendes trin og småsnakken kan høres i vestfløjen. På samme slot høres efter sigende lejlighedsvis en hestevogn på vej gennem porten. Den siges at være Fandens ligvogn, der henter den norske adeldame Karen Galde, som ifølge de lokale havde viet sit liv til det onde.


Levn og sagaer som disse vrimler hvert slot med. At danske men også udenlandske slotte som de mange tyske, franske, polske, spanske, italienske, østrigske, ungarske og britiske muligheder for slotsophold er direkte tidsmaskiner tilbage til særligt 1600 og 1700-tallet, er i sig selv en del af opholdet. I yderste konsekvens har visse slotte temadage, hvor du deltager som tilskuer eller måske endda aktiv deltager i en middelalderforestilling.