Slotsferie

Slotsferie, ja tak

Vil du prøve noget ud over det sædvanlige. Tag på slotsferie i kongeriget eller udlandet. Du bliver ikke skuffet. En slotsferie er lige til. Ring eller skriv til et af de mange danske eller udenlandske slotte og så afsted! På slottet kan du dase, tage en dukkert i pølen eller måske endda gå på jagt. En runde golf eller rundvisning er også ingredienserne i en slotsferie. Hvis du ikke selv ønsker at bestille og reservere, ofte med et depositum i form af et gyldigt kreditkort, så kan du bruge nogle af de mange (danske) mellemmænd, der listet nedenfor står for alt det praktiske og sørger for, at der står en himmelseng parat til dig/jer ved ankomst.

Mange steder skal du lægge en fjerdedel i depositum og restbeløbet en måned før ankomst. Afbestiller eller ændrer du datoen, skal du i visse tilfælde betale et lille gebyr. De fleste steder i udlandet afkræves der ved ankomst en mindre lokal turistskat.


Slotsferier

Flere og flere danske slotte åbner dørene for overnattende gæster. Du kan dermed med lidt held være med til at være nogle af de første til at bo på udvalgte slotte – i årevis. En slotsferie er samtidig er totaloplevelse for næsten alle generationer, da selve slottet og omgivelserne taler til alle aldre og til fantasien. Mange slotte tilbyder særlige aktiviteter som ridning, bueskydning, folkedans og andet ”oldnordisk”, der i sig selv kan være uforglemmelig særligt for de yngste generationer. Selve indkvarteringen er en oplevelse, fordi du med lidt held bliver indkvarteret ”oppe i tårnet” eller nede i spøgelsesfløjen. Spørg dig frem, hvor og hvordan indkvarteringen foregår, ligesom det gastronomiske ofte kan være et kapitel for sig. Mange slotte tilbyder som en vigtig del af slotsferien særlig mad. Området omkring slottet er ofte spækket med lokalhistorie som museer, udflugter og endda andre slotte. Har der været rivalisering mellem adelsfolk på egnen, kan din slotsferie blive krydret med drabelige lokalfejder via besøg på lokalhistorisk museum.
Ofte er en snak med slotsejerne, over en god cognac, guld værd, fordi disse måske i generationer har haft slottet inde på livet.

Historier på slotsferien

Selve slottet og dets tidligere beboere har ofte en historie på flere århundreder. Det betyder, at du med lidt (u)held kan støde på genfærd og til tider grufulde (vandre)historier om ting fra slottets fortid. Alle slotsferier bør have dette element med: Lokalhistorien fordi den samtidig siger meget om det samfund, Danmark tidligere var. Et feudalt samfund, hvor der enten var bønder og fattige eller adelige og kongelige. Du kan med andre ord for en stund leje greve eller baron, som i det klassiske danske Holberg-stykke ”Jeppe på bjerget”, hvor du for en stund lever i sus og dus med tjenestefolk og hele moletjavsen.

Økonomien i en slotsferie er værd at have med i planlægningen, da der kan snige sig et par ekstraudgifter ind, hvis I eksempelvis bestiller roomservice eller spiser andre måltider på  slottet, som ikke er med i prisen. Ofte er det også en god ide at snakke med køkkenet om, hvilke specialiteter de kan tilberede, da slotsferien dermed kan blive beriget med lidt lokal gastronomi.


Når du reserverer din slotsferie, skal du sørge for at læse alt med småt, da afbestilling, sygdom med mere kan være anderledes, end når du bestiller via et officielt rejsebureau. Men når du først sidder i bilen, bussen eller flyveren på vej mod din slotsferie, skal du være åben overfor en magisk ferie med mange nye indtryk, dufte og atmosfærer.