Rejser til Chania

Har du stadig ikke besluttet dig for, hvor du skal på ferie i år? Hvis du, ligesom mange andre, længes efter solskin, blå himmel, himmelsk mad og smukke naturomgivelser, skulle du måske booke din ferie til Chania. Chania – udtales ”Hanya” – er en af de større byer på den græske ø, Kreta. Kreta er den største af de græske øer og ligger omkring 120 km sydøst fra fastlandet. Vejret er fantastisk, især i sommermånederne, hvor det er varmt og tørt, men altid med en frisk havbrise, som gør temperaturen udholdelig.
Øen har ca.. 540.000 indbyggere, hvoraf 53.000 bor i Chania og yderligere 70.000 bor i området omkring byen.

Seværdigheder i og omkring Chania

Chania er måske den dejligste havneby i Grækenland. Den er delt op i to dele, hvor den ene består af den nye bydel med kontorer, forretninger, moderne butikker og andet. Den anden består af den gamle bydel omkring den venetianske havn. Husene ligger i en halvcirkel omkring den smukke gamle havn, og langs havnekajen ligger restauranter og barer på stribe. Hvis du bevæger dig ind i byen, vil du komme igennem de smalle, hyggelige gågader, hvor stemningen er helt speciel. På begge sider af byen strækker der sig sandstrande langs kysten.
I den vestlige del af havnen ligger Firkas Fortet, som absolut er et besøg værd. Fortet blev brugt som residens og kaserne under den venetianske besættelse, og senere fungerede det som fængsel under den tyrkiske invasion. I dag er der på fortet et søfartsmuseum med gamle udstillinger af skibsmodeller og instrumenter. Fra tid til anden opføres små teaterforestillinger i museets gård.
Midt i Chania ligger den store korsformede markedsbygning. Der er indgange i alle fire hjørner af bygningen. Hvis du vil besøge markedet, anbefales det, at du kommer om morgenen, hvor udvalget er friskt og bugnende. Markedet er opdelt efter varer med grøntsager i et hjørne, slagteren et andet sted og fisk, ost, frugt og meget andet rundt omkring i bygningen. Du kan også finde mange græske specialiteter her. Hvis du alligevel er på markedet, så bør du gå forbi byparken som ligger lige i nærheden. Byparken er en fantastisk, grøn oase midt i den nye bydel af Chania.
Hvis du gerne vil lidt ud af Chania og nyde naturen, går der fra byen busser ud til Imbros kløften, som ligger ca. 57 km fra Chania. Ved indgangen ligger der en taverne med tilhørende wc, hvor det også er muligt at købe vand til turen. Kløften er både smuk og interessant og er en god vandretur værd.
Du kan også fra havnen i Chania tage en bådtur gennem det græske øhav og tilbringe en dag på for eksempel Piræus og Rhodos.

Praktiske informationer om Chania

Det er nemt at tage bus rundt på Kreta. Fra Chania kan du tage bus ud til badestrandende omkring hvert 10. minut. Billetter købes i bussen. En anden mulighed er at tage taxa rundt eller at leje en bil. Man skal de fleste steder være fyldt 21 for at leje en bil.
Der er mange muligheder for overnatning i Chania, med eller uden forudbestilling. Hvis du vil overnatte i den gamle bydel, findes der adskillige små pensionater, som er det hyggeligste sted at bo i byen. Mange af dem er familieejede og har en rigtig behagelig atmosfære. Lidt uden for Chania ligger badebyerne Platanias og Agis Marina, hvor der er dukket mange store hoteller med swimmingpools op.
Du kan ikke undgå at komme ud og smage alle Grækenlands specialiteter på de mange hyggelige taverner i Chania. Prisniveauet er ganske fornuftigt. En almindelig hovedret på en restaurant koster typisk det, der svarer til 45 danske kroner. Det kan selvfølgelig gøres dyrere, hvis man bestiller store steaks eller noget tilsvarende. Holder man sig til det græske køkken, skal man dog ikke af med ret mange penge, og det kan anbefales, da det græske køkken har rigtig meget lækker mad at byde på; blandt andet lammekød, tzatziki, græsk salat og musaka.