Afbestillingsrejser

Afbestillingsrejser, også kaldet afbudsrejser

Afbestillingsrejser, restpladser, restrejser, afbudsrejser, last minute rejser. Kært barn har mange navne. Her kalder vi dem afbestillingsrejser, fordi de alle bliver udbudt – og købt – fem minutter i at klokken er slaget. Så har du is i maven og kan vente til at købe din rejse til bogstaveligt talt sidste minut – eller et par dage før afrejse – er afbestillingsrejser en stor fordel. Du får den ofte betydeligt billigere, endda helt ned til halv pris, fordi rejseselskabet alligevel ellers ”brænder inde” med rejsen, da denne i forvejen har betalt hotellet samt (fly)transporten.


Ordet afbestillingsrejse får de fleste til at tænke på ulidelige ventetider i lufthavnen eller hos rejsebureauet med et marginalt håb om at skaffe en ekstra billig rejse. Sådan er det dog sjældent i dag. Langt de fleste  afbestillings- og afbudsrejser kan findes på hjemmesiderne ved de forskellige rejseudbydere og bureauer. Det gør tingene meget nemmere for dig, fordi du kan blive derhjemme, og blot tjekke via computeren efter de bedste og billigste afbestillingsrejser. På visse hjemmesider er alle afbestillingsrejser endda samlet, så du kan søge og få et overblik over alle de billige rejser fra de største danske rejseselskaber. Det foregår typisk via en søgefunktion, hvor du sortere dine søgeresultater så du kun får vist de lande, , afrejse steder, rejse typer og priser, som er relevant for dine rejse ønsker. Samme oversigtssider viser også, hvornår afbestillingsrejsen er udbudt og ofte også, hvor du kan regne med at blive indlogeret. På samme sider er der opdelt i kategorier ift fly, eller fly + hotel samt diverse prisklasser for rejser helt ned til under 1.000 kroner.
Du bør tage dig godt tid til at shoppe rundt på disse sider, for udbuddet for afbudsrejser og afbestillingsrejser er enormt og næsten som en almindelig rejse. Dog er reglerne betydeligt anderledes.

Særregler for afbestillingsrejser

Springer du med kort varsel på et fly eller en bus på en afbudsrejse, er det forbundet med visse restriktioner. Du er, hvis rejseselskabet ikke på forhånd udspecificerer det, underlagt dennes valg af hotel og inkluderede udflugter, serviceydelser herunder måltider. Du skal også være opmærksom på, at en afbestillingsrejse på ingen måde kan afbestilles af dig. Har du først betalt, så klapper fælden og du kan ikke få pengene retur i tilfælde af, at eksempelvis turen ikke lever op til den udstukne rejsebeskrivelse eller andet. Dermed adskiller afbestillingsrejser sig fra almindelige rejser ved, at dine rettigheder som kunde er stærkt begrænset. Når det er sagt, er der masser af muligheder for deciderede knaldtilbud i Danmark, hvor alle rejseselskaber tilbyder deres last minute rejser på hjemmesiden.


Kom din nabo i forkøbet

Afbestillingsrejser går i højsæsonen som varmt brød, og har du set dig glad på en rejse, skal du ikke vente for mange dage, til tider timer, for så kan den være købt af en anden. Internettet gør, at alt går hurtigere. Har du først fået smagen for en afbestillingrejse, kan du sikkert gentage successen ved din næste ferie, fordi denne rejseform er overraskende og ofte bringer du steder hen, du ellers ikke ville tage til på grund af almen planlægning, men ikke mindst pris. Betragt en afbestillingsrejse som et lotteri, hvor du ikke kan tabe men kun blive overrasket over destinationen. Du kan komme utrolige steder hen, for ofte få penge, ved at prøve denne roulette. Men som sådan eksisterer muligheden for at trække en nitte, men det kan du minimere ved få og enkle forholdsregler:

  • Tjek rejseselskabets status og renommé
  • Tjek destination og hotellet